wtorek, 19 marca 2013

Wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi


Sałatka ta zdecydowanie kojarzy mi się z wiosną i z Wielkanocą. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu podczas śniadania wielkanocnego u Cioci Basi i tak mi zasmakowała, że od razu zapisałam sobie na nią przepis. Od tej pory tę sałatkę robię bardzo często, nie tylko w okresie wiosenno-wielkanocnym. 




  • 1 duże opakowanie paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • mały słoik dyni marynowanej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • majonez
  • pieprz
  • sól




Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, jajka w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Koperek drobno siekamy. Pokrojone paluszki krabowe, jajka i rzodkiewki wkładamy do miski, dodajemy dynię odsączoną z zalewy i posiekany koperek. Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.