Sałatka ta zdecydowanie kojarzy mi się z wiosną i z Wielkanocą. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu podczas śniadania wielkanocnego u Cioci Basi i tak mi zasmakowała, że od razu zapisałam sobie na nią przepis. Od tej pory tę sałatkę robię bardzo często, nie tylko w okresie wiosenno-wielkanocnym.
- 1 duże opakowanie paluszków krabowych
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- mały słoik dyni marynowanej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- majonez
- pieprz
- sól
Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, jajka w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Koperek drobno siekamy. Pokrojone paluszki krabowe, jajka i rzodkiewki wkładamy do miski, dodajemy dynię odsączoną z zalewy i posiekany koperek. Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.