wtorek, 26 marca 2013

Kaczka w pomarańczach


W niedzielę zaprosiliśmy kilka osób na urodzinowy obiad mojego Męża. 
Z racji tego, że gości miało być sporo, to postanowiłam przygotować kaczkę
i zająca. Zając piekł się w piekarniku, więc kaczkę musiałam przyrządzić
 w jakiś inny sposób. Przepis na kaczkę w pomarańczach znalazłam
 na starej kartce wytarganej z kalendarza. Według tego przepisu kaczka
 nie była pieczona w całości w piekarniku, tylko podzielona na porcje 
i smażona na patelni, a potem duszona w dużym rondlu. To było to 
czego potrzebowałam! Natomiast całkowicie zmodyfikowałam sos.
Kaczka wyszła bardzo smaczna, a niektórzy z gości powiedzieli mi,
 że to była najlepsza kaczka jaką jedli w życiu :) Tak więc 
z czystym sumieniem polecam Wam ten sposób 
przyrządzenia kaczki  na wielkanocny obiad. 




  • 1 kaczka podzielona na porcje
  • 100 g masła
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka octu
  • pieprz
  • sól
  • plastry pomarańczy do dekoracji
  • 4-5 łyżek konfitury pomarańczowej

Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim porcje kaczki na złoty kolor. Następnie na patelnię dolewamy połowę bulionu drobiowego i dusimy kaczkę przez około 30 minut. Po tym czasie pozostały bulion przelewamy do dużego rondla i doprowadzamy go do wrzenia, przekładamy do niego porcje kaczki, dolewamy wino oraz sok pomarańczowy i dusimy kaczkę jeszcze przez około 30 minut. Pozostały z duszenia kaczki sos łączymy z konfiturą pomarańczową i przelewamy do sosjerki. Kaczkę podajemy udekorowaną plasterkami pomarańczy.