piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatka z rukolą, łososiem i pomarańczami


Obiecałam Wam, że zrobię w domu moją zwycięską sałatkę, która została nagrodzona podczas Dietetycznych rewolucji. Sałatka jest naprawdę rewelacyjna! Posmakowała nawet mojemu Mężowi, który nie przepada za łączeniem owoców z wytrawnymi produktami. Krzysiek zjadł ją praktycznie całą, więc to chyba najlepsza rekomendacja :) Sałatka jest praktycznie identyczna jak ta, którą przygotowałam na warsztatach. Zwiększyłam jedynie ilość rukoli, a karbowaną sałatę zamieniłam na masłową, bo jak na złość karbowanej nigdzie nie znalazłam. 




  • 3 garści rukoli
  • 3-4 liście sałaty
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 duża pomarańcza
  • około 12 kulek ciemnych winogron
  • 3-4 łyżeczki prażonych ziaren dyni 
  • garść kiełków brokuła
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 3 łyżki soku z granatów
  • grubo zmielony czarny pieprz


Sałatę i łososia targamy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę kroimy na kawałki. Winogrona kroimy na ćwiartki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, dodajemy rukolę, ziarna dyni oraz kiełki. Z oleju z pestek dyni i soku z granatów przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku grubo zmielonym czarnym pieprzem.