piątek, 12 kwietnia 2013

Sałatka z rukolą, łososiem i pomarańczami


Obiecałam Wam, że zrobię w domu moją zwycięską sałatkę, która została nagrodzona podczas Dietetycznych rewolucji. Sałatka jest naprawdę rewelacyjna! Posmakowała nawet mojemu Mężowi, który nie przepada za łączeniem owoców z wytrawnymi produktami. Krzysiek zjadł ją praktycznie całą, więc to chyba najlepsza rekomendacja :) Sałatka jest praktycznie identyczna jak ta, którą przygotowałam na warsztatach. Zwiększyłam jedynie ilość rukoli, a karbowaną sałatę zamieniłam na masłową, bo jak na złość karbowanej nigdzie nie znalazłam. 




  • 3 garści rukoli
  • 3-4 liście sałaty
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 duża pomarańcza
  • około 12 kulek ciemnych winogron
  • 3-4 łyżeczki prażonych ziaren dyni 
  • garść kiełków brokuła
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 3 łyżki soku z granatów
  • grubo zmielony czarny pieprz


Sałatę i łososia targamy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę kroimy na kawałki. Winogrona kroimy na ćwiartki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, dodajemy rukolę, ziarna dyni oraz kiełki. Z oleju z pestek dyni i soku z granatów przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku grubo zmielonym czarnym pieprzem. 




3 komentarze:

  1. Ostatnio owoce łączę z różnymi składnikami i przyprawami i nie wiedziałam, że mogą smakować tak rewelacyjnie, chętnie spróbuję sałatki Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałateczka :) szkoda tylko, że nie udało mi się jej spróbować w czasie spotkania...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam zawsze osobno owocowe i osobno wytrawne sałatki, nie przyszło mi do głowy, żeby łączyć owoce z sałatami i innymi dodatkami.
    I też dla mnie było nowością, żeby łączyć soki z olejami. Zaraz będę eksperymentować, bo dzisiaj właśnie miałam dostawę:)
    Twoja sałatka bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń