poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kremowa zupa z cebuli


Kremowa i sycąca zupa cebulowa.
Podana z serowymi grzankami jest
 idealnym pomysłem na szybki obiad. 




  • 5 dużych cebul
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • bagietka
  • starty żółty ser
  • pieprz
  • sól
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gruby szczypior


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażoną cebulę oraz czosnek przekładamy do garnka, dolewamy wino i dusimy przez kilka minut. Następnie do garnka dodajemy około 1-1,5 litra wrzątku oraz warzywa pokrojone w kostkę i gałązki tymianku. Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy gałązki tymianku i zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Jeśli zupa wyszła za gęsta to dolewamy trochę wody, a jeśli jest za rzadka to ją odparowujemy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorem i startym żółtym serem.