Kremowa i sycąca zupa cebulowa.
Podana z serowymi grzankami jest
idealnym pomysłem na szybki obiad.
- 5 dużych cebul
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 3-4 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- bagietka
- starty żółty ser
- pieprz
- sól
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gruby szczypior
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażoną cebulę oraz czosnek przekładamy do garnka, dolewamy wino i dusimy przez kilka minut. Następnie do garnka dodajemy około 1-1,5 litra wrzątku oraz warzywa pokrojone w kostkę i gałązki tymianku. Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy gałązki tymianku i zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Jeśli zupa wyszła za gęsta to dolewamy trochę wody, a jeśli jest za rzadka to ją odparowujemy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorem i startym żółtym serem.