Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać.
Zdecydowanie wolę te zielone, bo po pierwsze ładniej
wyglądają, a po drugie nie trzeba ich obierać. Dzisiaj wróciłam
do domu z dwoma wiązkami szparagów. Jedna z nich skończyła
w smakowitej pizzy, a druga jeszcze czeka na swoją kolej.
Pizza smakuje wyśmienicie również na zimno, więc
idealnie nadaje się na wycieczkę lub piknik :)
Pizza smakuje wyśmienicie również na zimno, więc
idealnie nadaje się na wycieczkę lub piknik :)
- 400 ml wody
- 2,5 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki soli
- 800 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- bazylia
- oregano
- tymianek
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól.
Dodatkowo:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 kulki mozzarelli
- kawałek startego parmezanu.
Pizza tuż przed włożeniem do piekarnika :)
Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wyrasta, gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę i pomidorki kroimy cienkie plasterki a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i cienko je rozwałkowujemy. Tym razem zrobiłam kwadratową pizzę, ale Wy możecie tradycyjnie przyrządzić okrągłą. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy częścią startego parmezanu. Następnie układamy na nim plasterki mozzarelli i pomidorków oraz kawałki szparagów. Całość posypujemy po wierzchu pozostałym parmezanem. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut.