poniedziałek, 3 czerwca 2013

Babcina kapusta zasmażana


Najlepsza jest z młodej kapusty, ale według mnie równie smaczna jest też starsza. 
Chyba wszyscy w mojej rodzinie ją robią, ale ja najbardziej lubię tą którą przygotowuje 
Babcia Helenka. Jest po prostu idealna, w sam raz do młodych ziemniaczków...
Chociaż muszę się Wam przyznać, że ja wyjadam ją prosto z garnka :)




  • 1 główka kapusty
  • 1-2 drobno posiekane cebule
  • 2 listki laurowe
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka octu
  • odrobina cukru
  • około 2 łyżki mąki pszennej

Kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody, kapustę gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy, ponownie zalewamy wodą, wrzucamy 2 listki laurowe, solimy i znowu gotujemy przez jakieś 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Po 10 minutach dobrze jest sprawdzić czy kapusta jest już miękka. Młoda kapusta gotuje się szybko, więc trzeba uważać żeby się nie rozgotowała. Gdy kapusta jest już miękka, ponownie ją odcedzamy. Do garnka z kapustą wlewamy trochę oliwy (około 1-2 łyżki), dodajemy posiekaną cebulę i dusimy przez jakieś 10-15 minut. Następnie wlewamy łyżkę octu. Kapustę po wierzchu posypujemy mąką i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz odrobiną cukru i dusimy jeszcze przez kilka minut. Kapustę podajemy na gorąco do obiadu. Najlepsza jest w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i sznyclem :)