Wracając dzisiaj z domu przeszłam przez plac i okazało się,
że można jeszcze kupić truskawki. Obawiam się jednak, że to już
naprawdę koniec sezonu truskawkowego. Warto więc trochę
zaszaleć z truskawkami i zrobić pyszne pełnoziarniste żytnie
crumble z truskawkami i rabarbarem. Moim zdaniem truskawki
i rabarbar tworzą słodko-kwaśny duet idealny. Też tak uważacie?
Jeśli tak, to zapraszam do skorzystania z przepisu :)
- 1-2 laski rabarbaru
- kilkanaście truskawek
- 8 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej
- 4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy po kilka truskawek i rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki. Kokilki napełniamy owocami prawie po sam brzeg, bo upieczone owoce zmniejsza swoją objętość. Całość posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut.