piątek, 5 lipca 2013

Pełnoziarniste crumble z truskawkami i rabarbarem


Wracając dzisiaj z domu przeszłam przez plac i okazało się,
 że można jeszcze kupić truskawki. Obawiam się jednak, że to już 
naprawdę koniec sezonu truskawkowego. Warto więc trochę 
zaszaleć z truskawkami i zrobić pyszne pełnoziarniste żytnie 
crumble z truskawkami i rabarbarem. Moim zdaniem truskawki
 i rabarbar tworzą słodko-kwaśny duet idealny. Też tak uważacie?
 Jeśli tak, to zapraszam do skorzystania z przepisu :) 




  • 1-2 laski rabarbaru
  • kilkanaście truskawek
  • 8 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy po kilka truskawek i rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki. Kokilki napełniamy owocami prawie po sam brzeg, bo upieczone owoce zmniejsza swoją objętość. Całość posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut.




2 komentarze:

  1. też takie robiłam, pyszna sprawa - u nas truskawki jeszcze są na szczęście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam ze ciekawi mnie takie polaczenie :) Wyglada pysznie i zachecajaco :)

    OdpowiedzUsuń