sobota, 20 lipca 2013

Konfitura z czarnej porzeczki


Uwielbiam konfiturę z czarnych porzeczek, ale
nienawidzę ich obierać. Jednak warto się pomęczyć
dla tego cudownego słodko-cierpkiego smaku. Konfiturę
najczęściej najczęściej wykorzystuję w tortach: w połączeniu 
z masą na bazie serka mascarpone robi furorę i jest to najczęściej
zamawiana kombinacja smakowa. Ale konfitura jest idealna również 
jako dodatek do gofrów, naleśników czy po prostu na kanapkę. 
Ma niską zawartość cukru: na kilogram owoców przypada 
jedynie 300 g cukru - według mnie taka jest najlepsza, 
gdyż czuć w niej smak owoców a nie sam cukier. 
Poza tym ze słodkimi wypiekami komponuje
 się idealnie. Spróbujcie sami :)
  


  • 3 kg czarnej porzeczki
  • 900 g cukru
  • 100 ml wody

Porzeczki obieramy z ogonków i listków, dokładnie opłukujemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy 100 ml wody i gotujemy na dużym gazie od czasu do czasu mieszając, do momentu aż porzeczki puszczą sok. Po tym czasie zmniejszamy gaz na minimalny i dusimy przez około 1-1,5 godziny. Należy pamiętać o częstym mieszaniu konfitury, żeby się nie przypaliła. Tak ugotowaną konfiturę pozostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia konfiturę podgrzewamy, dodajemy do niej cukier i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez jakieś 30 minut. Gorącą konfiturę nakładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.








Kwintesencja lata, czyli tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami


Przyznajcie, że polskie letnie owoce nie dość, że są smaczne, to jeszcze 
niezwykle atrakcyjnie prezentują się we wszelkich wypiekach i deserach. Najbardziej
 lubię połączenie borówek, porzeczek, malin i poziomek - zarówno pod względem smaku, 
jak i wyglądu. Spójrzcie na zdjęcia poniżej i sami oceńcie :) Do tego krem cytrynowy, 
który daje uczucie orzeźwienia w upalne dni oraz idealne kruche ciasto i mamy 
świetną i jakże prostą słodką przekąskę.




Kruche ciasto
  • 125 mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Krem cytrynowy
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok  wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • borówki
  • czarne porzeczki
  • czerwone porzeczki
  • białe porzeczki
  • maliny
  • poziomki
  • listki mięty do dekoracji




Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełniamy kremem cytrynowym, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Tartaletki podajemy schłodzone.