Lato od zawsze kojarzy mi się z leczem. Nie takim jakie znamy
z Węgier, tylko z jego polską wersją: z mnóstwem cukinii,
z papryką, pomidorami i kiełbasą. Teraz gdy sezon na
cukinię jest w pełni, grzechem byłoby nie korzystać
z dobrodziejstw natury. Czy u Was leczo też jest
obowiązkową potrawą letniego sezonu?
- 4-5 sztuk cukinii
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 mała papryczka chili
- 2-3 cebule
- 2 laski kiełbasy (podwawelskiej, zwyczajnej, toruńskiej lub innej)
- 5-6 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
- odrobina oliwy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- sól
Cukinie kroimy najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę znowu na pół. Usuwamy nasiona i ćwiartki cukinii kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli cukinie są młode, to nie musimy ich obierać ze skórki. Wszystkie papryki również kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Laski kiełbasy kroimy wzdłuż na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki. Cebulę dusimy na odrobinie oliwy, a gdy się zeszkli, wrzucamy ją do dużego garnka. Dodajemy pokrojone cukinie i papryki. Całość podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do czasu aż warzywa będę półmiękkie. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to je sparzamy i kroimy na kawałki. Natomiast pomidory z puszki wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę podsmażamy na patelni. Pomidory i kiełbasę dodajemy do półmiękkich warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Leczo podajemy w pieczywem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.