czwartek, 1 sierpnia 2013

Leczo - obowiązkowa potrawa letniego sezonu


Lato od zawsze kojarzy mi się z leczem. Nie takim jakie znamy
z Węgier, tylko z jego polską wersją: z mnóstwem cukinii, 
z papryką, pomidorami i kiełbasą. Teraz gdy sezon na 
cukinię jest w pełni, grzechem byłoby nie korzystać
z dobrodziejstw natury. Czy u Was leczo też jest 
obowiązkową potrawą letniego sezonu?




  • 4-5 sztuk cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 mała papryczka chili 
  • 2-3 cebule
  • 2 laski kiełbasy (podwawelskiej, zwyczajnej, toruńskiej lub innej)
  • 5-6 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
  • odrobina oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • sól


Cukinie kroimy najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę znowu na pół. Usuwamy nasiona i ćwiartki cukinii kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli cukinie są młode, to nie musimy ich obierać ze skórki. Wszystkie papryki również kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Laski kiełbasy kroimy wzdłuż na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki. Cebulę dusimy na odrobinie oliwy, a gdy się zeszkli, wrzucamy ją do dużego garnka. Dodajemy pokrojone cukinie i papryki. Całość podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do czasu aż warzywa będę półmiękkie. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to je sparzamy i kroimy na kawałki. Natomiast pomidory z puszki wystarczy tylko pokroić. Kiełbasę podsmażamy na patelni. Pomidory i kiełbasę dodajemy do  półmiękkich warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Leczo podajemy w pieczywem. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.