niedziela, 11 sierpnia 2013

Pesto bazyliowe w dwóch wersjach: z orzechami włoskimi oraz z ziarnami słonecznika i oliwą truflową


Niedawno od Cioci Hani i Wujka Krzyśka dostałam ogromny pęk bazylii z ich własnej hodowli. Pachniała cudownie, dużo bardziej intensywnie niż bazylia, którą możemy kupić w marketach. I tak ładnie i dorodnie wyglądała, że aż żal było mi ją zużyć... :) W końcu - jak już nacieszyła moje oczy - większą jej część przetworzyłam na pesto. Początkowo planowałam zrobić klasyczne pesto z orzeszkami piniowymi, ale w okolicznych sklepach jak na złość ich nie było, a że nie chciało mi się po nie jechać na drugi koniec miasta, to postanowiłam do zrobienia pesto wykorzystać orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Powstały więc dwa rodzaje pesto: podobne, ale jednak różne w smaku - obydwa bardzo smaczne. 




Pesto bazyliowe z orzechami włoskimi 

  • 80 g listków bazylii
  • 60 g orzechów włoskich uprażonych na patelni 
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Bazylię, orzechy włoskie, oliwę, czosnek i parmezan rozdrabiamy blenderem lub ucieramy w moździerzu do czasu, aż powstanie pasta. Przygotowanie pesto w blenderze trwa kilka chwil. W moździerzu trochę dłużej ;) Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 




Pesto bazyliowe z ziarnami słonecznika i oliwą truflową

  • 80 g listków bazylii
  • 60 g ziaren słonecznika uprażonych na patelni
  • 130 ml oleju rzepakowego - można zastąpić oliwą
  • 20 ml oliwy truflowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Bazylię, ziarna słonecznika, oliwę truflową, olej rzepakowy, czosnek i parmezan rozdrabiamy blenderem lub ucieramy w moździerzu do czasu, aż powstanie pasta. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




A tu ogromny pęk bazylii, z którego powstało pesto :)





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pesto na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.