Jakiś czas temu przeglądając babciny zeszyt z przepisami, natknęłam się na babkę z majonezem. W pierwszej chwili pomyślałam sobie, że to ciasto musi dziwnie smakować. No bo jak to: słodkie ciasto i majonez?! Jednak Babcia Helenka zapewniła mnie, że ciasto na pewno mi posmakuje i że w ogóle nie czuć w nim majonezu. Z lekkimi obawami upiekłam majonezową babkę i moje zdziwienie było ogromne! Ciasto naprawdę nie smakowało majonezem, a za to było miękkie, wilgotne i po prostu bardzo dobre! Koniecznie wypróbujcie ten niezwykle prosty przepis.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek majonezu
- 1 aromat śmietankowy (10 ml) - ja użyłam połowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, majonez, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy - ja użyłam takiej o wymiarach 40x9 cm. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.