poniedziałek, 14 października 2013

Muffiny figowe z kremem figowym


Co tu dużo pisać: pyszne były,
ale szybko się skończyły :) Tak więc jak tylko 
spotkacie w sklepie figi, to od razu je kupcie i upieczcie 
te muffinki. Obiecuję, że nie pożałujecie!





Muffiny
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 figi pokrojone w kostkę
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kostkę

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz pokrojone figi i czekoladę. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut.



Krem figowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 fig
  • kilka fig do dekoracji

Figi rozdrabniamy blenderem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i rozdrobione figi i dalej ucieramy. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffiny, a następnie dekorujemy je ćwiartkami fig. 






Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.