Sezon na figi dobiega końca,
więc z ostatnich dostępnych owoców
warto zrobić pyszną pizzę. Figi, łosoś i mozzarella
świetnie się razem komponują, a czarnuszka
nadaje pizzy niepowtarzalny smak.
Ciasto na pizzę
- dwie szklanki mąki pszennej
- jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- jedna płaska łyżeczka cukru
Drożdże, sól, cukier i olej mieszamy z letnią wodą, a następnie łączymy z mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy.
Sos pomidorowy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- bazylia
- oregano
- tymianek
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.
Dodatki
- 2-3 figi
- 200 g świeżego łososia
- 1 kulka mozzarelli
- czarnuszka
Figi i mozzarellę kroimy w plastry plastry, a łososia w cienkie paski. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry mozzarelli, figi i łososia. Całość posypujemy czarnuszką. Pizzę pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez około 8-10 minut lub na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pizzy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.