wtorek, 15 października 2013

Pizza z figami i łososiem


Sezon na figi dobiega końca,
więc z ostatnich dostępnych owoców 
warto zrobić pyszną pizzę. Figi, łosoś i mozzarella 
świetnie się razem komponują, a czarnuszka 
nadaje pizzy niepowtarzalny smak.




Ciasto na pizzę
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • jedna płaska łyżeczka cukru


Drożdże, sól, cukier i olej mieszamy z letnią wodą, a następnie łączymy z mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. 


Sos pomidorowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.


Dodatki
  • 2-3 figi
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 kulka mozzarelli 
  • czarnuszka


Figi i mozzarellę kroimy w plastry plastry, a łososia w cienkie paski. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry mozzarelli, figi i łososia. Całość posypujemy czarnuszką. Pizzę pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez około 8-10 minut lub na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 25 minut.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pizzy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.