niedziela, 3 listopada 2013

Kremowa zupa z fioletowej marchwi


Pamiętacie niebieską zupę Bridget Jones? Ja dzisiaj zapraszam Was na zupę fioletową.
Kolor jest uzyskany całkowicie naturalnie, a nie tak jak w przypadku Bridget z niebieskiego
sznurka. Zupa swój intensywny kolor zawdzięcza fioletowej marchwi. Jest bardzo prosta,
ale zarazem niezwykła. Podałam ją z chipsami z tradycyjnej pomarańczowej marchwi.




  • 5-6 fioletowych marchwi
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 3-4 łyżki śmietany 18% tł.
  • kilka małych pomarańczowych marchewek
  • odrobina oliwy
  • czarny pieprz
  • sól

Pomarańczowe marchewki obieramy, kroimy na plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na około 15-20 minut. Od czasu do czasu plasterki obracamy na drugą stroną. Gotowe chipsy marchewkowe odkładamy do wystudzenia. Fioletową marchew, ziemniaki oraz cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy do czasu aż warzywa będę miękkie. Następnie całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy cześć śmietany i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z kleksem ze śmietany i chipsami z pomarańczowej marchewki.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.