sobota, 23 listopada 2013

Drink Euro Foot-Tini


Tydzień temu w jednej z krakowskich restauracji było organizowane Śniadanie z klasą. Podczas śniadania przedstawiciel Barefoot Wine miał wprowadzić nas w świat win: miało być o rodzajach win i o tym jak je podawać, o tym jak czytać etykiety i jak degustować wina. Niestety nie mogłam pojawić się na tym Śniadaniu z klasą, ale na pocieszenie od przedstawicielki Barefoot Wine dostałam paczkę. Było w niej między innymi słodkie białe wino Barefoot Moscato. Do wina dołączone były przepisy na różne drinki i słodkości, które można przygotować z udziałem wina. Przepis na jeden z drinków tak mi się spodobał, że postanowiłam Wam go zaprezentować. Drink Euro Foot-Tini jest naprawdę świetny! :)




  • 60 ml Barefoot Moscato
  • 45 ml Blue Curacao
  • 30 ml soku z limonki
  • kostki lodu

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i serwujemy w szklankach wypełnionych lodem. Podajemy z dekoracją ze świeżych owoców - ja zdecydowałam się na pomarańcze. Kostek lodu musi być naprawdę dużo - moje zdążyły się stopić zanim zrobiłam zdjęcia :)





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia drinka na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Nalewka żurawinowa


Pewnie jeszcze nie wiecie, ale w różnych zakamarkach naszego mieszkania stoją sobie duże słoje, a w nich tworzą się nalewki. Nalewek jest w sumie cztery. Każda inna: gruszkowa, śliwkowa, z czarnej porzeczki i żurawinowa. Niektóre są już gotowe, inne potrzebują jeszcze trochę czasu. To nasze pierwsze podejście do nalewek i już wiemy, że w przyszłym roku wprowadzimy pewne zmiany w nalewce gruszkowej. Natomiast nalewka żurawinowa wyszła świetna. Przepis na nią mam od mojej mamy, a ona z broszurki dołączonej do jednej z gazet - niestety nie podano tam autora tego przepisu.





  • 500 g owoców żurawiny 
  • 500 ml wódki 
  • 250 ml spirytusu
  • 350 g cukru
  • 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml gorącej wody

Żurawinę dokładnie rozdrabniamy blenderem, przekładamy do słoja i zalewamy wódką. Zostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Do nalewki dodajemy cukier rozpuszczony w gorącej wodzie, spirytus i miód. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc. Z podanej ilość składników wychodzi prawie litr nalewki.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.