sobota, 23 listopada 2013

Nalewka żurawinowa


Pewnie jeszcze nie wiecie, ale w różnych zakamarkach naszego mieszkania stoją sobie duże słoje, a w nich tworzą się nalewki. Nalewek jest w sumie cztery. Każda inna: gruszkowa, śliwkowa, z czarnej porzeczki i żurawinowa. Niektóre są już gotowe, inne potrzebują jeszcze trochę czasu. To nasze pierwsze podejście do nalewek i już wiemy, że w przyszłym roku wprowadzimy pewne zmiany w nalewce gruszkowej. Natomiast nalewka żurawinowa wyszła świetna. Przepis na nią mam od mojej mamy, a ona z broszurki dołączonej do jednej z gazet - niestety nie podano tam autora tego przepisu.





  • 500 g owoców żurawiny 
  • 500 ml wódki 
  • 250 ml spirytusu
  • 350 g cukru
  • 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml gorącej wody

Żurawinę dokładnie rozdrabniamy blenderem, przekładamy do słoja i zalewamy wódką. Zostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Do nalewki dodajemy cukier rozpuszczony w gorącej wodzie, spirytus i miód. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc. Z podanej ilość składników wychodzi prawie litr nalewki.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

11 komentarzy:

  1. świetny kolor, lubię żurawinę więc na pewno by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, takiego przepisu właśnie było mi trzeba :)
    otoczenieadama

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wychodzi na koniec litrów z takich proporcji ??

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna uzyc samego spirytusu zamiast wodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale nie polecam, bo nalewka i tak wychodzi dość mocna.

      Usuń
  5. Witam, mam pytanie odnosnie słodkosci nalewki, poniewaz lubie wytrawne trunki raczej wiec mam obawy czy nalewka z taka iloscia cukru + miod nie bedzie za slodka? Jak robie wisniowke z 1kg wisni to dodaje tylko 200 g cukru. Wiem, ze zurawina nie jest slodka tak jak wisnie, ale w pzepisie jest tylko 500g owocow. Prosze powiedziec, jaka wychodzi nalewka z Pani przepisu? slodka czy polwytrawna? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo to co dla jednej osoby będzie zbyt słodkie, dla drugiej będzie w sam raz. W moim odczuciu ta nalewka jest raczej bardziej półsłodka niż wytrawna :)

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Zurawina juz zakupiona:)

      Usuń
  6. Ile mozna przechowywać taka nalewkę

    OdpowiedzUsuń