Pewnie jeszcze nie wiecie, ale w różnych zakamarkach naszego mieszkania stoją sobie duże słoje, a w nich tworzą się nalewki. Nalewek jest w sumie cztery. Każda inna: gruszkowa, śliwkowa, z czarnej porzeczki i żurawinowa. Niektóre są już gotowe, inne potrzebują jeszcze trochę czasu. To nasze pierwsze podejście do nalewek i już wiemy, że w przyszłym roku wprowadzimy pewne zmiany w nalewce gruszkowej. Natomiast nalewka żurawinowa wyszła świetna. Przepis na nią mam od mojej mamy, a ona z broszurki dołączonej do jednej z gazet - niestety nie podano tam autora tego przepisu.
Żurawinę dokładnie rozdrabniamy blenderem, przekładamy do słoja i zalewamy wódką. Zostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Do nalewki dodajemy cukier rozpuszczony w gorącej wodzie, spirytus i miód. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc. Z podanej ilość składników wychodzi prawie litr nalewki.
- 500 g owoców żurawiny
- 500 ml wódki
- 250 ml spirytusu
- 350 g cukru
- 1/2 łyżki miodu
- 125 ml gorącej wody
Żurawinę dokładnie rozdrabniamy blenderem, przekładamy do słoja i zalewamy wódką. Zostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Do nalewki dodajemy cukier rozpuszczony w gorącej wodzie, spirytus i miód. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc. Z podanej ilość składników wychodzi prawie litr nalewki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
To musi być pyszne mmm...
OdpowiedzUsuńświetny kolor, lubię żurawinę więc na pewno by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńSuper, takiego przepisu właśnie było mi trzeba :)
OdpowiedzUsuńotoczenieadama
ile wychodzi na koniec litrów z takich proporcji ??
OdpowiedzUsuńNiecały litr.
UsuńMozna uzyc samego spirytusu zamiast wodki?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie polecam, bo nalewka i tak wychodzi dość mocna.
UsuńWitam, mam pytanie odnosnie słodkosci nalewki, poniewaz lubie wytrawne trunki raczej wiec mam obawy czy nalewka z taka iloscia cukru + miod nie bedzie za slodka? Jak robie wisniowke z 1kg wisni to dodaje tylko 200 g cukru. Wiem, ze zurawina nie jest slodka tak jak wisnie, ale w pzepisie jest tylko 500g owocow. Prosze powiedziec, jaka wychodzi nalewka z Pani przepisu? slodka czy polwytrawna? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo to co dla jednej osoby będzie zbyt słodkie, dla drugiej będzie w sam raz. W moim odczuciu ta nalewka jest raczej bardziej półsłodka niż wytrawna :)
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Zurawina juz zakupiona:)
UsuńIle mozna przechowywać taka nalewkę
OdpowiedzUsuń