sobota, 19 kwietnia 2014

Babka marchewkowa


- Co pieczesz? - Babkę marchewkową.
- Marchewkową? Na Wielkanoc? Kto to będzie jadł?! - powiedział Krzysiek.

A po spróbowaniu pierwszego kawałka, sięgnął po kolejny i błyskawicznie zmienił zdanie na jej temat. I wcale mu się nie dziwię, bo ta babka marchewkowa jest naprawdę rewelacyjna: wilgotna, delikatnie słodka, z kawałkami suszonych fig i moreli - po prostu rozpływa się ustach. Pomarańczowy kolor ciasta i cukrowe marchewki tylko dodają jej uroku. Upiekłam ją w tradycyjnej formie na babkę wielkanocną, ale równie dobrze można ją zrobić w zwykłej prostokątnej foremce. 




Ciasto
  • 500 g obranej marchwi
  • 250 g cukru
  • 400 ml oleju
  • 4 jajka
  • 460 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli


Do dekoracji
  • lukier
  • pomarańczowa masa cukrowa
  • zielona masa cukrowa


Obraną marchew kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem najdrobniej jak się da. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej rozdrobnioną marchewkę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszytko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Suszone figi i morele kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 45-50 minut. Użyłam silikonowej formy na babę wielkanocną (z kominem) o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm. Jeśli użyjecie blaszanej formy, to nie zapomnijcie jej wysmarować masłem lub margaryną i dokładnie wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Upieczone, lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem. Aby przygotować lukier mieszamy około 10 łyżek cukru pudru z 3 łyżkami gorącej wody i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Zanim lukier zastygnie, babkę dekorujemy cukrowymi marchewkami. Przepis na masę cukrową znajdziecie TUTAJ





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda cudnie :) Też upiekłam w tym roku babkę marchewkową - i też zrobiła furorę :)

    OdpowiedzUsuń