poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Szczypiorkowy sos do jajek


Wymyśliłam sobie, że w tym roku na wielkanocne śniadanie będzie zielony sos szczypiorkowy. Nigdy takiego nie robiłam, ani tym bardziej nie jadłam, więc miałam pewne obawy czy będzie smaczny. Okazało się, że sos wyszedł świetny, o delikatnym zielonym kolorze i o smaku szczypiorku. Tak więc eksperyment uznaję za udany i zostawiam Wam przepis do wykorzystania nie tylko w okresie wielkanocnym, ale i na co dzień. 




  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12% tł.
  • 2-3 łyżki majonezu
  • duży pęczek grubego szczypioru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • sól


Szczypior siekamy na mniejsze kawałki, a następnie rozdrabniamy go blenderem. Rozdrobiony szczypior mieszamy z jogurtem (lub śmietaną) i majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy sos odstawiamy na kilka godzin żeby wszystkie smaki "się przegryzły".





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sosu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze:

  1. Zawsze posypuję jajka szczypiorkiem, bo idealnie się on komponuje z jajkiem, dlatego taki sosik uważam za super pomysł, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń