wtorek, 10 czerwca 2014

Tartaletki z melisową bitą śmietaną i poziomkami


Lubicie poziomki? Ja uwielbiam! Już jako kilkuletnia dziewczynka wyjadałam z babcinych krzaczków dojrzałe i cudownie pachnące poziomki. Ich smak kojarzy mi się właśnie z beztroskimi wakacjami spędzanymi u babci, z latem i ze słońcem. To były cudowne czasy, które już nie powrócą. Ale żeby chociaż trochę przywołać tamte lata, posadziłam sobie w tamtym roku swoje własne poziomkowe krzaczki na ciocinej działce. Krzaczki w tym roku pięknie obrodziły, więc w weekend objadłam się tymi soczystymi i słodziutkimi owockami. Część udało się zachować i przygotowałam nam na niedzielny deser tartaletki z melisową bitą śmietaną i poziomkami.




Kruche ciasto
  • 125 mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko


Melisowa bita śmietana
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 garści listków melisy
  • 1-2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo
  • poziomki
  • listki melisy do dekoracji



   


Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Listki melisy siekamy bardzo drobno - najlepiej jest je rozdrobnić blenderem. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione listki melisy i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową melisową bitą śmietanę przekładamy do tartaletek, na wierzch wykładamy poziomki. Całość dekorujemy listkami melisy. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tartaletek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



2 komentarze:

  1. Poziomki - czysta rozkosz :) Też mi się kojarzą z dzieciństwem - uwielbiam!
    Połączenie z melisą niebanalne, musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń