piątek, 12 września 2014

Grzanki z kozim serem i karmelizowanymi kurkami


Szczyt sezonu kurkowego w tym roku mnie ominął, bo akurat byliśmy na urlopie. Ale na szczęście jeszcze można je spotkać w niektórych sklepach. Z tych ostatnio zakupionych zrobiłam szybką kolację, czyli grzanki z kozim serem, roszponką i karmelizowanymi kurkami. Takie grzanki to świetny pomysł, gdy chcemy zejść coś na ciepło, ale nie mamy zbyt wiele czasu albo ochoty na dłuższe stanie w kuchni. Składniki grzanek można oczywiście dowolnie wymieniać i tworzyć własne smakowite kompozycje. Na blogu znajdziecie też grzanki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami.  Która wersja bardziej przypadła Wam do gustu? Dodam tylko, że obydwie są smakowite! 




  • kozi ser
  • kurki
  • pieczywo pełnoziarniste lub inne
  • roszponka 
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • pieprz
  • sól


Pieczywo kroimy na kromki. Na każdej kromce układamy plastry koziego sera. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika na kilka minut, do czasu aż pieczywo stanie się chrupkie, a ser zacznie się topić. Na patelni rozgrzewamy miód i karmelizujemy na nim kurki, doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem. Grzanki wyciągamy z piekarnika, układamy na nich roszponkę oraz gorące kurki. Podajemy od razu :)


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.