poniedziałek, 6 października 2014

Sernik z fioletową marchwią


Jeden sernik z fioletową marchwią już jest na blogu. Ten jest do niego podobny, 
ale jednak inny, elegancki. Ma  bardziej zwartą konsystencję, a jednocześnie jest delikatny. 
Posypany jedynie cukrem pudrem, a nie jak poprzednio z karmelem i orzechami 
laskowymi. Ciasto w sam raz do jesiennej kawy.  




Kruchy spód
  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa
  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego 
  • 300 g fioletowej marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wyrabiamy ciasto. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto podpiekamy w temp. 180 stopni C. Marchew gotujemy i rozdrabniamy na puree. Jajka i żółta miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy cały czas miksując: mąkę, masło, ekstrakt, puree marchwiowe, a na końcu ser. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C.  przez 60 minut.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.