wtorek, 3 lutego 2015

Koktajl gruszkowy z imbirem


Dopiero luty... Prawdziwa zima zagościła u nas stosunkowo niedawno, a ja już mam jej dość! Nienawidzę zimna, śniegu, chlapy, brudnych od soli butów i grubych kurtek. Z tęsknoty za latem, słońcem i ciepłem przygotowałam koktajl gruszkowy z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Wiosno przybywaj!




  • 2-3 duże gruszki
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • ok. 2 cm świeżego imbiru

Gruszki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego pojemnika. Użyłam gruszek ze skórką, ale jeśli chcecie, to oczywiście możecie je obrać. Do gruszek dodajemy jogurt, starty na tarce imbir oraz syrop klonowy. Całość dokładnie rozdrabniamy blenderem na gładki koktajl. Podajemy schłodzony. 


    


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia koktajlu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie i zdrowo ;) Gruszka i imbir to świetne połączenie, ale w koktajlach go jak dotąd nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń