środa, 22 kwietnia 2015

Lemon curd


Klasyczny lemon curd dość często się u nas pojawia, ale jakoś do tej
 pory jeszcze nie pojawił się na blogu. Chyba najwyższa pora to zmienić!
 Aksamitny krem o orzeźwiającym cytrynowym smaku jest świetnym 
dodatkiem do babeczek, muffinów, ciast czy naleśników. 



piątek, 17 kwietnia 2015

Domowy budyń waniliowy


Ostatnio moje przedszkolaki na podwieczorek jadły budyń. To przypomniało mi, że nie pamiętam kiedy sama jadłam budyń i naszła mnie na niego wielka ochota! A wiadomo, że nie ma nic lepszego niż kremowy i mocno waniliowy domowy budyń. Przygotowanie go zajmuje kilka minut, więc naprawdę warto zrezygnować ze sklepowych gotowców w torebkach.Budyń podałam z musem z owoców kiwi. 



piątek, 10 kwietnia 2015

Cebula w gęstym sosie


Czy są tu wielbiciele Gry o tron? Wiecie, że do rozpoczęcia nowego sezonu zostały jeszcze tylko dwa dni?! Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać! Aby umilić i sobie i Wam oczekiwanie, przygotowałam cebulę w gęstym sobie, którą zajadał się Ben Stark. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Uczta lodu i ognia, która zawiera przepisy stworzone na podstawie sagi. A cebula w sosie jest przepyszna. Można ją traktować jako odrębne danie i podawać z pieczywem lub wykorzystać jako sos do mięs. W oryginalnym przepisie użyto cebuli perłowej - ja zamieniłam ją na szalotkę, ale myślę, że perłowa po prostu ładniej by wyglądała :)



środa, 8 kwietnia 2015

Nowy wiosenny numer Małopolskiego Apetytu


Nie wiem czy zauważyliście, ale wielkanocny zajączek 
przyniósł nowy wiosenny numer Małopolskiego Apetytu! Jeśli 
jesteście ciekawi o czym piszemy w tym numerze, to koniecznie
 do niego zajrzyjcie. Na pewno nie pożałujecie! :) 

Aby przejść do aktualnego numeru wystarczy kliknąć TUTAJ.





sobota, 4 kwietnia 2015

Wesołego Alleluja!


Kochani, życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy 
spędzonych w gronie najbliższej rodziny, przepełnionych miłością i wiarą. 
Niech Wielkanoc przyniesie Wam nadzieję i radość! Pogody ducha, 
optymizmu oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa. 
Wesołego Alleluja!




piątek, 3 kwietnia 2015

Babka cytrynowa


W tym roku Święta spędzamy u rodziny, więc kulinarnych przygotowań do Wielkanocy u mnie niewiele. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła chociaż jednej babki. Bo przecież wiadomo, że nie ma Wielkanocy bez świątecznych bab! Tegoroczna babka jest mocno cytrynowa, aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mascarpone. W sam raz na świąteczny stół!