środa, 22 kwietnia 2015

Lemon curd


Klasyczny lemon curd dość często się u nas pojawia, ale jakoś do tej
 pory jeszcze nie pojawił się na blogu. Chyba najwyższa pora to zmienić!
 Aksamitny krem o orzeźwiającym cytrynowym smaku jest świetnym 
dodatkiem do babeczek, muffinów, ciast czy naleśników. 





  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i mieszamy ze skórką wyciśniętą z cytryny. Krem można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia kremu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: