Klasyczny lemon curd dość często się u nas pojawia, ale jakoś do tej
pory jeszcze nie pojawił się na blogu. Chyba najwyższa pora to zmienić!
Aksamitny krem o orzeźwiającym cytrynowym smaku jest świetnym
dodatkiem do babeczek, muffinów, ciast czy naleśników.
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z 3 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i mieszamy ze skórką wyciśniętą z cytryny. Krem można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia kremu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
najlepszy krem do ciast:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go za ten cudownie słoneczny kolor!
OdpowiedzUsuń