Wiosna! Nareszcie wiosna! Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, kwitną owocowe drzewa i świeci słońce! Przyznajcie, że też kochacie wiosnę! Wiosna to także pierwsze młode warzywa. Któż z nas nie marzył o nich przez całą zimę? Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na młode marchewki z patelni - mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do obiadu.
- pęczek młodych marchewek (ok. 500 g)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki syropu klonowego
- gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- garść orzeszków piniowych
Marchewki myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i układamy marchewki. Smażymy je przez kilka minut z każdej strony. Następnie marchewki podlewamy gorącą wodą, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem przez kolejne kilka minut - do czasu aż osiągną pożądaną przez nas miękkość. Pod koniec duszenia odkrywamy patelnię, marchewki polewamy syropem klonowym i dusimy do całkowitego odparowania wody. Gotowe marchewki oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy orzeszkami piniowymi.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia marchewek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuń