środa, 27 maja 2015

Cake pops


Kolejna słodka propozycja na Dzień Dziecka to kolorowe cake popsy, czyli ciasteczkowe kulki na patyku. Robi się je niezwykle prosto, a ich ozdabianie razem z dziećmi na pewno będzie świetną zabawą! Poniżej przedstawiam najprostszy pomysł na dekorację, czyli cukrowe posypki, ale możecie poszaleć i stworzyć misie, kotki czy inne zwierzaki na patyku - w internecie znajdziecie wiele inspiracji.  




  • 400 g biszkoptu
  • 120 g serka mascarpone
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła
  • kolorowe posypki

100 g mlecznej czekolady rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek i pokruszony biszkopt. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Z masy wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdą kulkę wbijamy patyczek zanurzony w rozpuszczonej czekoladzie. Kulki z patyczkami wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej schłodzone kulki. Gdy nadmiar czekolady spłynie, ale czekolada jeszcze nie zastygnie, cake popsy ozdabiamy dowolnymi cukrowymi posypkami.


      




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia cake popsów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pokruszonymi ciastkami, biszkoptami ze sklepi itp. Tylko proszę pamiętać, że ciastka mają różną wilgotność, więc może się okazać, że będą potrzebowały mniej lub więcej serka i czekolady, by utworzyć masę odpowiednią do toczenia kulek.

      Usuń