Słodka i jednocześnie delikatnie kwaśna tarta to hit tego sezonu u nas w domu.
Rabarbarowy krem, karmelizowany rabarbar i puder rabarbarowy zamknięte
w niepozornej kruchej tarcie. Sezon na rabarbar wciąż trwa, więc koniecznie
wypróbujcie ten przepis! Ta mocno rabarbarowa tarta nie tylko rewelacyjnie
smakuje, ale również pięknie wygląda i na pewno zachwyci wszystkich gości!
Kruche ciasto
- 110 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 żółtka
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy prostokątną formę do tarty - użyłam takiej o wymiarach 13x35 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C. na złoty kolor.
- 300 ml soku wyciśniętego z surowego rabarbaru ze skórką
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 240 g cukru
- 120 g masła
Sokowirówką wyciskamy sok z rabarbaru. W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtko oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z rabarbaru i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Ze względu na dużą ilość soku, trwa to dość długo, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Aby przyspieszyć gotowanie kremu, można wcześniej zredukować o połowę sok poprzez podgrzewanie go na małym ogniu i dopiero wtedy dodać go do masy z jajek, cukru i masła. Koloru różowego krem nabrał dopiero pod koniec gotowania. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Gotowy, jeszcze ciepły krem wykładamy na upieczone kruche ciasto.
Karmelizowany rabarbar
- kilka łodyg rabarbaru
- 4-5 łyżek cukru
- 3-4 łyżki wody
Rabarbar myjemy i docinamy na kawałki o długości ciut mniejszej niż szerokość formy - czyli w moim przypadku każdy kawałek miał niecałe 13 cm długości. Na suchej rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z wodą. W rozpuszczonym cukrze układamy kawałki rabarbaru i dusimy je przez 2-3 minuty z każdej strony. Należy uważać, żeby rabarbar się nie spalił. Gotowy rabarbar delikatnie przekładamy na duży talerz, żeby wystygł, a następnie układamy go na kremie: kawałek koło kawałka.
- kilka łodyg rabarbaru
Rabarbar myjemy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki, Tak przygotowany rabarbar suszymy w suszarce do owoców przez kilka godzin, tak aby powstały suche wiórki. Wysuszony rabarbar mielimy na pył - najlepiej w młynku do kawy, ale uda się też to za pomocą blendera. Kwaśnym pudrem rabarbarowym posypujemy po wierzchu tartę i wkładamy ją do lodówki na kilka godzin.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ale ślicznie wygląda, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
znakomita, ot co!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten puder :) To takie eleganckie :)
OdpowiedzUsuń