niedziela, 9 sierpnia 2015

Crumble z jagodami


Macie ochotę na jagodzianki, ale przy takim upale nie chcę Wam się wyrabiać ciasta, a na myśl o włączeniu piekarnika na tak długo aby upiec jagodzianki, robi się Wam słabo? Jest na to rada! Można iść do cukierni i kupić jagodzianki albo zrobić pyszne crumble z jagodami, które smakuje praktycznie tak samo jak uwielbiane przez wszystkich drożdżówki. Wprawdzie do przygotowania crumble też  trzeba użyć piekarnika, ale tylko na kilkanaście minut. A zapewniam Was, że dla tego smaku warto się poświęcić nawet w największe upały. 





  • jagody
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
  • 4 łyżki cukru 


Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy jagody. Kokilki napełniamy owocami prawie po sam brzeg, bo upieczone owoce zmniejszą swoją objętość. Całość posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia crumble na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: