środa, 26 sierpnia 2015

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i nerkowcami


Koniec wakacji zbliża się nieuchronnie... Lato też powoli zmierza ku końcowi. Kwiatów cukinii jest już coraz mniej. Ale jeszcze są! Warto to wykorzystać i przygotować szybką przekąskę z ricottą i orzechami nerkowca. U nas była na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy śniadanie. 





  • 8-10 kwiatów cukinii razem z małymi cukiniami 
  • 250 g serka ricotta 
  • 2-3 garści orzechów nerkowca
  • garść listków melisy 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina oliwy

Orzechy nerkowca siekany dość grubo, a listki melisy drobno. 2/3 posiekanych nerkowców i melisę łączymy z serkiem ricotta i całość doprawiamy do smaku pieprzem. Oczywiście można również użyć soli, ale ja ją pominęłam. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy kwiaty cukinii i zawijamy ich końce - należy to robić bardzo delikatnie, aby cukinie nie odpadły od kwiatu. Nafaszerowane kwiaty wraz z cukiniami układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałymi nerkowcami i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia faszerowanych kwiatów cukinii na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz