poniedziałek, 7 marca 2016

Małże nowozelandzkie w sosie pomidorowym


Gdy trzeba szybko zrobić obiad, to małże są idealne. Kilkanaście minut i posiłek mamy gotowy. Tym razem - po raz pierwszy - użyłam małży nowozelandzkich i powiem szczerze, że mimo iż były mrożone, to smakowały wyśmienicie. Przyrządziłam je w sosie pomidorowym i podałam z makaronem, ale świetnie będą smakowały również ze świeżą bagietką. 





  • 400 g małży nowozelandzkich 
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 g makaronu spaghetti 
  • pęczek pietruszki 
  • pęczek grubego szczypioru 
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Małże jeśli są mrożone, rozmrażamy pozostawiając je na całą noc w lodówce. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i podsmażamy go przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz wino i całość dusimy na małym ogniu, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. Pod koniec duszenia, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, a także dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Do sosu wrzucamy nałże na około 3-5 minut. Po tym czasie sos ściągamy z gazu. Makaron gotujemy al dente i mieszamy go z sosem pomidorowym z małżami. Podajemy posypany grubo posiekanym szczypiorem. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz