sobota, 4 czerwca 2016

Nalewka z płatków róży


Róże zaczęły już kwitnąć, więc to idealny moment by podczas wycieczki za miasto nazbierać trochę płatków i przetworzyć je na coś pysznego. Cukier różany, płatki ucierane z cukrem, konfitura, syrop, galaretka, a może lemoniada? Wszystkie cudownie pachnące, o obłędnym smaku, niezwykłe! Dla każdej z tych rzeczy warto pokłóć sobie ręce zbierając różane płatki. Do zestawu różanych przepisów na blogu dzisiaj dorzucam Wam jeszcze jeden: na aromatyczną różaną nalewkę. Zrobiłam ją w tamtym roku i powiem Wam że nalewka świetnie sprawdziła się w zimowe długie wieczory. To był taki kawałek gorącego pachnące różami lata w środku mroźnej zimy. Sezon na róże w pełni, więc warto zrobić zapasy na kolejną zimę :)





  • 2 kubki płatków róży ciasno upakowanych
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 500 g cukru
  • 400 ml wódki

Płatki róży pozbawiamy białych końcówek i wkładamy do dużego słoja. Dosypujemy cukier oraz wlewamy wódkę i sok cytryny. Całość mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy go na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelewamy do butelki.


   


   



Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia nalewki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: