czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl jeżynowy z mascarpone


Każdy, nawet najdłuższy urlop, kiedyś dobiega końca... Pora wracać do pracy. Po ponad trzech tygodniach wolnego to naprawdę ciężkie doświadczenie. Urlop się skończył, ale lato na szczęście jeszcze jest z nami. Korzystajmy więc i czerpmy z niego pełnymi garściami. Dzisiaj kolejna jeżynowa propozycja - koktajl z serkiem mascarpone. Smakuje zupełnie inaczej niż koktajl na jogurcie, maślance czy śmietanie - to jeden z moich ulubionych :)





  • 250 g jeżyn
  • 250-300 g serka mascarpone
  • 200 ml mleka lub więcej 
  • miód lub cukier do smaku

Jeżyny rozdrabniamy blenderem i miksujemy je z serkiem mascarpone. Następnie stopniowo dolewamy mleko i dalej miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ilość mleka zależy od tego, jak bardzo gęsty koktajl chcecie uzyskać. Na końcu koktajl dosładzamy miodem lub cukrem. Podajemy mocno schłodzony. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia koktajlu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

1 komentarz: