poniedziałek, 26 września 2016

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką


Śliwki na dobre rozgościły się na targowych straganach i tak ładnie wyglądają, że aż żal ich nie kupić... Większość po przyniesieniu do domu tak jakoś od razu tajemniczo znika, ale część udało się odłożyć i upiec z nimi drożdżówki, które świetnie sprawdziły się jako przekąska na drugie śniadanie do pracy. 




poniedziałek, 19 września 2016

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką


W powietrzu czuć już jesień. Dni są coraz krótsze i coraz chłodniejsze. Liście pomału zmieniają kolor... Na szczęście to dopiero wrzesień i jeszcze można mieć nadzieję na ciepłe i słoneczne dni. A tymczasem w oczekiwaniu na polską złotą jesień koniecznie upieczcie drożdżowe ciasto z malinami i kruszonką. Będzie świetne zarówno na śniadanie z kubkiem gorącego kakao, jak i do popołudniowej kawy. 



środa, 14 września 2016

Móżdżek wieprzowy smażony z jajkami


Jakiś czas temu naszła mnie ochota na móżdżek smażony z jajkami i jak na złość nie było go w żadnym ze sklepów. I gdy w zasadzie już zapomniałam o tej mojej zachciance, w końcu na niego trafiłam. A jak trafiłam, to kupiłam i przygotowałam w najprostszy z możliwych sposobów - tak jak to dawniej zawsze robił Dziadziuś Jasiu. Pamiętam te poranki u dziadków na wsi, gdy po całym domu rozchodził się zapach duszonej cebulki i smażonego móżdżku. To były takie fajne lata czasy... A teraz pozostaje tylko usmażyć móżdżek i chociaż na chwilę powrócić do tamtych czasów. 




niedziela, 11 września 2016

Chleb na serwatce


Ostatnio trochę Was zaniedbałam - przyznaję się bez bicia! W kolejce na opublikowanie czeka mnóstwo przepisów, tylko z czasem jakoś krucho przez ostatnie dni... Ale już nadrabiam zaległości! Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjny chleb na serwatce - koniecznie musicie go upiec. Serwatka to produkt, który pozostaje nam po zrobieniu sera - zazwyczaj ją wylewamy, ale niesłusznie. Bo serwatka nie tylko ma wiele cennych składników odżywczych, ale również świetnie sprawdza się jako jeden ze składników pysznego chleba z chrupiącą skórką. To co, wypróbujecie przepis? :)