środa, 12 października 2016

Grillowana ośmiornica


Jeśli lubicie owoce morza, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. A jeśli nie lubicie, to może po jego wypróbowaniu polubicie? Grillowana ośmiornica jest bardzo prosta do zrobienia. Będzie świetna na obiad lub gorącą kolację. 





  • 1 mrożona ośmiornica o wadze około 1kg
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól  

Ośmiornicę rozmrażamy, a następnie wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie ośmiornicę wyciągamy z garnka i studzimy. Wystudzoną ośmiornicę kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w grube paski. Macki, jeśli nie są zbyt  grube, pozostawiamy w całości. Kawałki ośmiornicy grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut, co jakiś czas je odwracając. Ośmiornicę podajemy gorącą, skropioną oliwą, oprószoną solą i pieprzem oraz obficie posypaną natką pietruszki. Świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub ryżem. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz