Teraz - gdy lato już prawie nastało - bardzo brakuje mi własnego ogródka, tarasu czy chociażby małego balkonu, na którym można by usiąść w weekend i zjeść leniwe śniadanie. Na szczęście u Teściów ogrodu pod dostatkiem, więc gdy tylko u nich jesteśmy, to korzystam ile wlezie :) I dzisiaj własnie mam dla Was propozycję takiego leniwego niedzielnego śniadania. Jajecznica w intensywnym żółtym kolorze z jajek od kurek zielononóżek z dodatkiem bergamotki i szklanka soku z pomarańczy jako jedna z pięciu dziennych porcji owoców lub warzyw. Bergamotka - inaczej pysznogłówka - charakteryzuje się cytrusowym zapachem i smakiem, podobnym do aromatu pomarańczy bergamoty, której skórkę dodaje się do herbaty Earl Grey. Drobno posiekane listki ogrodowej bergamotki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, a ze względu na walory smakowe świetnie komponują się z sokiem pomarańczowym. Obecnie bergamotka jeszcze nie kwitnie, dlatego użyłam samych listków. Ale gdy tylko zakwitnie, to możecie do jajecznicy dorzucić również kwiaty.