wtorek, 14 czerwca 2016

Jajecznica z bergamotką


Teraz - gdy lato już prawie nastało - bardzo brakuje mi własnego ogródka, tarasu czy chociażby małego balkonu, na którym można by usiąść w weekend i zjeść leniwe śniadanie. Na szczęście u Teściów ogrodu pod dostatkiem, więc gdy tylko u nich jesteśmy, to korzystam ile wlezie :) I dzisiaj własnie mam dla Was propozycję takiego leniwego niedzielnego śniadania. Jajecznica w intensywnym żółtym kolorze z jajek od kurek zielononóżek z dodatkiem bergamotki i szklanka soku z pomarańczy jako jedna z pięciu dziennych porcji owoców lub warzyw. Bergamotka - inaczej pysznogłówka - charakteryzuje się cytrusowym zapachem i smakiem, podobnym do aromatu pomarańczy bergamoty, której skórkę dodaje się do herbaty Earl Grey. Drobno posiekane listki ogrodowej bergamotki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, a ze względu na walory smakowe świetnie komponują się z sokiem pomarańczowym. Obecnie bergamotka jeszcze nie kwitnie, dlatego użyłam samych listków. Ale gdy tylko zakwitnie, to możecie do jajecznicy dorzucić również kwiaty.





  • 2 jajka od kurek zielononóżek 
  • garść drobno posiekanych listków bergamotki 
  • 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka masła
  • szklanka soku pomarańczowego
  • świeże pieczywo
  • pieprz
  • sól

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy jajka oraz połowę posiekanych listków bergamotki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jajecznicę do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową jajecznicę podjemy posypaną pozostałymi listkami bergamotki, w towarzystwie soku pomarańczowego oraz świeżego pieczywa. 





   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia jajecznicy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz