Teraz - gdy lato już prawie nastało - bardzo brakuje mi własnego ogródka, tarasu czy chociażby małego balkonu, na którym można by usiąść w weekend i zjeść leniwe śniadanie. Na szczęście u Teściów ogrodu pod dostatkiem, więc gdy tylko u nich jesteśmy, to korzystam ile wlezie :) I dzisiaj własnie mam dla Was propozycję takiego leniwego niedzielnego śniadania. Jajecznica w intensywnym żółtym kolorze z jajek od kurek zielononóżek z dodatkiem bergamotki i szklanka soku z pomarańczy jako jedna z pięciu dziennych porcji owoców lub warzyw. Bergamotka - inaczej pysznogłówka - charakteryzuje się cytrusowym zapachem i smakiem, podobnym do aromatu pomarańczy bergamoty, której skórkę dodaje się do herbaty Earl Grey. Drobno posiekane listki ogrodowej bergamotki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, a ze względu na walory smakowe świetnie komponują się z sokiem pomarańczowym. Obecnie bergamotka jeszcze nie kwitnie, dlatego użyłam samych listków. Ale gdy tylko zakwitnie, to możecie do jajecznicy dorzucić również kwiaty.
- 2 jajka od kurek zielononóżek
- garść drobno posiekanych listków bergamotki
- 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka masła
- szklanka soku pomarańczowego
- świeże pieczywo
- pieprz
- sól
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy jajka oraz połowę posiekanych listków bergamotki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy jajecznicę do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową jajecznicę podjemy posypaną pozostałymi listkami bergamotki, w towarzystwie soku pomarańczowego oraz świeżego pieczywa.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia jajecznicy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz