Kruche, delikatne ciasteczka przełożone konfiturą
figową. Otworki w kształcie serc dodają im uroku.
Będą w sam raz na początek weekendu!
Ciasteczka
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 170 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
- konfitura figowa
- cukier puder do posypania ciasteczek
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i okrągłą foremką - użyłam takiej o średnicy około 4.5 cm - wycinamy ciastka. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek foremką w kształcie serduszka (lub inną) wycinamy otworki - foremka musi być oczywiście mniejsza niż nasze ciasteczko. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Ciastka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie połowę ciastek (tę bez serduszek) smarujemy konfiturą i przykrywamy ciastkami z wyciętym sercem - każde ciastko delikatnie dociskamy, aby warstwy się dobrze skleiły. Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ślicznie wyglądają :) Takie ciasteczka są wprost idealne do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuń