piątek, 10 czerwca 2016

Kruche ciasteczka z serduszkami przekładane konfiturą figową


Kruche, delikatne ciasteczka przełożone konfiturą 
figową. Otworki w kształcie serc dodają im uroku. 
Będą w sam raz na początek weekendu!






Ciasteczka
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo
  • konfitura figowa
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i okrągłą foremką - użyłam takiej o średnicy około 4.5 cm - wycinamy ciastka.  Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek foremką w kształcie serduszka (lub inną) wycinamy otworki - foremka musi być oczywiście mniejsza niż nasze ciasteczko. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Ciastka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie połowę ciastek (tę bez serduszek) smarujemy konfiturą i przykrywamy ciastkami z wyciętym sercem - każde ciastko delikatnie dociskamy, aby warstwy się dobrze skleiły. Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Ślicznie wyglądają :) Takie ciasteczka są wprost idealne do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń