Sezon na szparagi już właściwie dobiegł końca,
ale jeśli jeszcze gdzieś je spotkacie, to koniecznie przygotujcie
roladki z mięsa mielonego. To szybka i smaczna propozycja na obiad.
- niewielki pęczek zielonych szparagów
- 500 g mielonego mięsa indyczego
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- tymianek
Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Zielone szparagi gotujemy przez około 5 minut. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, czosnkiem oraz z przyprawami, a następnie dzielmy je na około 5 równych części. Z każdej części mięsa robimy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Na rozpłaszczonym mięsie układamy 3-5 szparagów (ich ilość zależy od tego jak są grube) i oblepiamy je po środku mięsem, tak aby powstała nam taka jakby roladka ze szparagami w środku. Tak przygotowane roladki smażymy na patelni na złoty kolor.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz