czwartek, 16 czerwca 2016

Grzanki z kozim serem i morelami


Przyznajcie się, jak często macie ochotę na śniadanie na ciepło, ale rezygnujecie z niego przekonani że rano i tak nie zdążycie go przygotować? Jeśli Wam się to zdarza, to dzisiejsza śniadaniowa propozycja jest stworzona właśnie dla Was! Chrupiące gorące grzanki z kozim serem i smażonymi morelami, z zieloną cebulką i pieprzem - brzmi pracochłonnie? Tylko na pierwszy rzut oka. Wystarczy że morele usmażycie dzień wcześniej lub użyjecie gotowej konfitury. Posmarowanie pieczywa kozim serem i wrzucenie go do piekarnika to dosłownie chwila - a w czasie gdy grzanki się pieką, Wy spokojnie możecie poświęcić czas na poranną toaletę. Chrupiące gorące grzanki w połączeniu ze szklanką soku tworzą pożywne i smaczne śniadanie, które zapewni Wam energię na dobry początek dnia. 





  • miękki kozi ser
  • świeże pieczywo - użyłam pełnoziarnistych bułek
  • 4-5 moreli 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka masła
  • posiekana zielona cebulka 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szklanka soku pomarańczowego

Morele kroimy na ćwiartki i podsmażamy na patelni razem z masłem i syropem klonowym do czasu aż utworzy się taka jakby konfitura - można użyć również gotowej konfitury morelowej. Pieczywo kroimy na kromki, smarujemy kozim serem i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. - pieczywo powinno być chrupiące, a ser delikatnie stopiony. Na gorące grzanki nakładamy usmażone morele i posypujemy je grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną zieloną cebulką. Podajemy gorące w towarzystwie soku pomarańczowego. 


   


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia grzanek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: