Eton mess, czyli słodki bałagan. To bardzo dobry, a jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu deser - idealny na lato! Pierwotnie eton mess przygotowywano z truskawkami - ja użyłam jeszcze borówek amerykańskich i malin. W końcu mamy lato i mnóstwo owoców na wyciągnięcie ręki, więc po co się ograniczać, no nie?
- 300 ml śmietany 36% tł.
- 3-4 garści truskawek
- 2-3 garści małych bezików
- 2-3 garści borówek amerykańskich
- maliny
- gałązki mięty do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i razem z 2 garściami borówek amerykańskich dodajemy do ubitej śmietany. Beziki kruszymy na mniejsze kawałki i również dodajemy do ubitej śmietany. Całość mieszamy i przekładamy do naczyń w których będziemy podawać deser - u mnie były to wysokie szklanki. Na dno szklanki można wysypać część owoców, ale nie jest konieczne. Pozostałe owoce wykładamy na wierzch deseru. Całość po wierzchu posypujemy pokruszonymi bezikami i dekorujemy gałązką mięty. Jeśli chcemy aby beziki przyjemnie chrupały pomiędzy zębami, to deser należy podać zaraz po przygotowaniu - wtedy bezy nie zdążą namoknąć od śmietany i owoców. Użyte przeze mnie owoce to tylko propozycja, możecie je zamienić na swoje ulubione :)
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz