środa, 23 sierpnia 2017

Makaron z grillowanymi morelami i serem halloumi


Lato dobiega końca - wskazuje na to nie tylko kalendarz, ale i pogoda. Poranki są coraz chłodniejsze, a temperatura zdecydowanie spadła. Liczę jednak, że jesień będzie piękna i ciepła - taka prawdziwa polska złota. A tymczasem by przywołać jeszcze na kilka chwil lato, na obiad przygotowałam makaron z grillowanymi morelami i serem halloumi - obiad do zrobienia w kilka chwil, przywodzący na myśl słoneczne dni i popołudnia spędzone na grillowaniu. 




  • 100 g makaronu Lubella Świdry
  • ser halloumi
  • kilka dojrzałych moreli
  • 2-3 garści roszponki 
  • 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól


Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Ser kroimy na mniejsze kawałki, a morele przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Ser i morele grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z roszponką oraz z grillowanym serem i morelami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi i polewamy sosem. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz