niedziela, 11 lutego 2018

Zielona szakszuka


Pamiętacie tradycyjną szakszukę z pomidorami i papryką? Jakiś czas temu gdzieś mignęła mi zielona wersja tej izraelskiej potrawy. Nie mam pojęcia jakie były jej składniki, ale zainspirowała mnie do stworzenia własnej zielonej szkaszuki - wyszła świetna! 




  • 200-250 g szpinaku 
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 niewielka zielona papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę kroimy w kostkę i razem ze szpinakiem oraz fasolką wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w drobną kosteczkę chili. Wszystko podsmażamy przez kilka minut. Możemy również dolać odrobinę wody i dusić warzywa przez kilka minut. Dodajemy szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę i gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wbijamy jajka i gotujemy do ścięcia się białka. Podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zielonej szakszuki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz