poniedziałek, 19 marca 2018

Strangolapreti


Rok temu, gdy wybieraliśmy się na długi weekend majowy do Wenecji i nad jezioro Garda, wyczytałam że jedną z tradycyjnych potraw w tamtych okolicach są strangolapreti - kluseczki z czerstwego pieczywa ze szpinakiem, który nadaje im zielony kolor. Niestety w miejscach w których jedliśmy, kluseczek akurat nie było - może tak trafialiśmy niefortunnie, a może są bardziej popularne w okolicach Trydentu? Kiedyś to jeszcze sprawdzimy podczas pobytu we Włoszech, a tymczasem zostawiam Wam przepis na te pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu kluseczki. Wcale nie trzeba jechać do Włoch, żeby ich spróbować. 


wtorek, 13 marca 2018

Kurczak pieczony na butelce


Nie macie rożna w piekarniku, ale macie ochotę na pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką? Nic straconego! Zamiast rożna z powodzeniem możecie użycie butelki z piwem. Tak upieczony kurczak świetnie smakuje i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Piwo paruje nawilżając mięso, a od czasu do czasu oblewa je, sprawiając że skórka staje się bardziej chrupiąca. Do piekącego się kurczaka można dorzucić ziemniaki, frytki lub ulubione warzywa i za jednym razem mamy gotowy cały obiad. Ostatnio w taki sposób kurczaka przygotował Krzysiek i wyszedł mu rewelacyjnie! 


czwartek, 1 marca 2018

Ciasto bananowe z bakaliami


Błyskawiczne ciasto z wykorzystaniem przejrzałych bananów i ulubionych bakalii. Każdy kto go spróbuje, chce od razu przepis, więc czym prędzej biegnijcie do kuchni, żeby je upiec i sprawdzić czy również i Was zachwyci.  Wymienione w przepisie bakalie możecie zamienić na inne i dowolnie zmieniać ich proporcje - byleby sumaryczna ilość się zgadzała.