wtorek, 13 marca 2018

Kurczak pieczony na butelce


Nie macie rożna w piekarniku, ale macie ochotę na pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką? Nic straconego! Zamiast rożna z powodzeniem możecie użycie butelki z piwem. Tak upieczony kurczak świetnie smakuje i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Piwo paruje nawilżając mięso, a od czasu do czasu oblewa je, sprawiając że skórka staje się bardziej chrupiąca. Do piekącego się kurczaka można dorzucić ziemniaki, frytki lub ulubione warzywa i za jednym razem mamy gotowy cały obiad. Ostatnio w taki sposób kurczaka przygotował Krzysiek i wyszedł mu rewelacyjnie! 




  • 1 kurczak bez podrobów
  • 1 piwo w szklanej butelce
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól


Wieczorem, dzień przed pieczeniem nacieramy kurczaka olejem oraz wszystkimi przyprawami - zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na całą noc. Butelkę z piwem namaczamy w wodzie przez całą noc - wtedy etykieta sama odejdzie. Kolejnego dnia butelkę z piwem dokładnie myjemy i otwieramy. Na butelkę nadziewamy kurczaka w taki sposób, aby szyja kurczaka była przy szyjce butelki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Butelkę z nadzianym kurczakiem ustawiamy na dużej blasze i wstawiamy na dolny poziom piekarnika. Do butelki wsypujemy odrobinę soli, żeby piwo zaczęło się pienić - możemy to powtórzyć kilka razy podczas pieczenia lub zamieszać piwo długim patykiem do szaszłyków. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka. Naszego kurczaka o wadze 1.8 kg piekliśmy przez 1 godzinę i 40 minut. Mniej więcej godzinę przed końcem pieczenia na blachę można dołożyć ulubione warzywa, ziemniaki czy frytki. Upieczonego kurczaka ściągamy z butelki i dzielimy na porcje. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia kurczaka na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz